Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam 10 MITURI DESPRE METODELE CONTRACEPTIVE
CONCURS FII IN FORMA
MANCAREA SI PERSONALITATEA
EXERCITII CU GREUTATI
SOIA SI IGF-1


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole MECANISMUL AFECTARII HEPATICE
REGIMURILE DE SLABIRE CLASIFICATE DE CATRE CEI CE TIN REGIM
Metabolismul, motorul biochimic al organismului
EXERCITII PENTRU UN POSTERIOR PERFECT
CAI MAI USOARE DE A PIERDE DIN GREUTATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE

EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE


EMPATICII_AMATORI_AI_45168.jpgDin marea varietate pe care o alcatuim ca oameni, cu relevanta pentru subiectul nostru sunt cei numiti in continuare, conform Process Commnunication Model, Empatici.

Pentru ei, ingrasatul este o cerere de a fi valorizat, important, iubit si este expresia unei crize pe care universul sau relational o traverseaza. Uneori, in spatele unei simple consultatii ce vizeaza reglarea regimului alimentar, persoana ne spune ca in viata sa apropierea, contactul si intimitatea nu exista in doza si in felul de care ar avea nevoie.


Cum a ajuns Empaticul sa functioneze asa?


Empaticul a invatat de timpuriu in viata ca pentru a fi acceptat va trebui sa fie atent preponderent la nevoile celorlalti si sa le faca acestora pe plac. De aceea, in timp, isi formeaza un al saselea simt pentru a percepe nevoile celor din jur si se indeparteaza de ale sale progresiv, pana cand ajunge sa piarda contactul cu ele. Intrebat fiind ce vrea el, iti va da un raspuns legat de ce simt cei din preajma sa. El se simte bine cata vreme persoanele semnificative pentru el sunt linistite. Si cum in epoca noastra linistea tine mai degraba de un ideal decat de o realitate, ei se simt adeseori neintelesi si singuri.


Intr-un fel de care nu isi dau seama la inceput ca se intampla, compenseaza golurile afective si relationale cu mancare. Cand observa consecintele (necesitatea de a-si cumpara haine cu un numar-doua mai mari, de exemplu) se intreaba cum de s-a putut ajunge aici. Dieta reprezinta, prin eforturile pe care le solicita, o forma de a relua contactul cu sine si de a se reaseza in prim-planul propriei vieti.


Cum recunoastem un Empatic?


In primul rand dupa culorile pastelate si calde pe care le gasesti in garderoba sa, tonul melodios al vocii, dupa dorinta de a ajuta si invitatiile la a te simti confortabil. Este acea persoana care la orice tip de reuniune te intampina cu un zambet cald, natural si ofera ceva de baut. Deschide discutia prin intrebari care vizeaza zona afectiva: Cum ati calatorit? Sunteti obosit? Si ajunge foarte repede sa se intereseze de situatia familiala: Sunteti casatorit? Aveti copii? Lucreaza de obicei in domenii care presupun contactul uman, in relatii publice, educatie si in orice profesie care presupune oferirea ajutorului, caci este in principal o persoana relationala. Schimbul uman o hraneste iar idealul sau este sa traiasca intr-un mediu armonios. Armonia la serviciu, in echipa sau biroul in care lucreaza, armonia acasa, cu sotul, copii si prietenii si crede ca viata ar fi mai frumoasa daca vecinii ar fi si ei ... empatici. Locuinta sa este luminoasa si amenajata ca un cuibusor, cu pleduri moi, pufoase, plante si aceleasi tonuri pastel, fara contraste suparatoare. Este primul care observa ca cineva din jur este putin palid si nu mai rade ca de obicei, prin urmare misiunea sa in urmatoarele ore/zile va fi acordarea de ajutor. Mutat intr-un birou nou, nu isi va expune diplomele inramate si nici trofeele, ci va aduce cat de curand cateva plante, care sa inveseleasca atmosfera si fotografii cu persoanele pe care le iubeste, pentru a le avea si aici aproape.


Ce nevoi psihologice are empaticul?


Nevoia de a fi stimulat senzorial: vizual (culorile calde, pastelate, armonizate intre ele, bijuterii, plante), auditiv (muzica in surdina, negasind printre ei fani ai muzicii hard-rock sau house), olfactiv (betisoare aromate, parfumuri de calitate, sapunuri cu arome de plante), tactil (bluzele sunt moi, intotdeauna clatite cu balsam si le ofera celorlalti atingerile pe care de fapt ar dori sa le primeasca), gustativ (ii este pofta, ciuguleste mai mereu cate ceva si nu isi poate imagina cum ar fi viata fara dulciuri; petrece suficient timp in bucatarie pentru ca a fi in serviciul celorlalti este o valoare pentru el.) Apreciaza un fel de mancare dupa criterii ca: ambianta prezentarii, armonia culorilor, miros, textura.


La fel de important este sa fie acceptat neconditionat, pentru ca exista pur si simplu, nu pentru ideile lui, nu pentru performante, nu pentru capacitatea de munca. Are nevoie sa auda: Cu totii ti-am simtit absenta cat ai fost plecata. Ne bucuram ca esti printre noi, Ne face placere prezenta ta, Cum ai venit tu, cum s-a destins atmosfera. M-ai salvat, ce m-asface fara tine? Iar din partea partenerului nu e niciodata prea mult sa auda cat e de iubit.


Ce se intampla cand aceste nevoi nu sunt satisfacute?


Cand vedem o Empatica avand aspect neingrijit, este un semn clar ca una din relatiile sale semnificative a fost zdruncinata. Tinde sa interpreteze un nu dintr-o fraza ca semn ca este dezaprobata si, la extrem, nu imi esti pe plac. Tinde sa faca prea mult pentru celalalt si in acest fel devine sacaitoare pentru cel care nu recunoaste in eforturile ei o cerere de a fi apreciata. Tonul se preschimba intr-unul plangaret, devine nesigura, foloseste cuvinte ca putin, poate, tinde sa se autodenigreze si sa se considere o victima.


Atunci cand nevoile nu sunt satisfacute pentru o perioada mai lunga, stresul trait devine sever, raceala afectiva se transforma in tulburari respiratorii recidivante. Pe perioade mai mici sau mai mari de timp se refugiaza in mancare, cu rezultate care se vad in numarul de kilograme si ... diete drastice in zilele in care se caieste pentru excesele culinare. Dupa care o ia de la capat. Este forma in care isi satisface aceleasi nevoi fundamentale la modul negativ.


Ce e de facut?


Daca v-ati regasit in profilul de mai sus sau aveti in preajma astfel de persoane, iata cateva idei care ar putea imbogati programul de slabit, incluzandu-i si o dimensiune de autocunoastere si ar putea asigura rezultate de durata:

- A diferentia nevoile proprii de nevoile altora

- A accepta faptul ca fiecare are dreptul sa aiba nevoile sale, diferite de ale celorlalti

- A isi da un timp pentru a-si asculta nevoi care au stat multa vreme in surdina sau pe mute

- A-si dea voie sa se simta diferiti, sa se descopere, chiar daca cei din preajma dezaproba acest lucru

- A invata sa refuze, sa spuna nu fara a se simti vinovati

- A accepta ca nevoile proprii sunt responsabilitatile sale si nu ale celor din jur si a action in consecinta

- A invata modalitati de a fi in relatie care sa nu presupuna negarea propriilor nevoi

- A invata sa investeasca/sa se dezvolte in domenii variate ale vietii si sa isi pondereze eforturile pentru ca in randul lor gasim adesea o preocupare supradimensionata pentru un singur sector al vietii

- A nu ezita sa ceara ajutor de specialitate pentru ca e mai usor sa faci aceste schimbari atitudinale insotit.


Descrierea de mai sus se refera la tipul Empatic, care, in forma pura nu exista in realitate. Unele tuse au fost ingrosate pentru a face mai usor de recunoscut caracteristile sale majore. In realitate, cu totii suntem un melanj din parti, numite generic in cadrul acestui model: Empatic, Rebel, Perseverent, Visator, Muncoman si Promotor. Prin urmare, in functie de cum suntem structurati, vom percepe lumea prin diferite filtre (emotii, actiuni sau ganduri) si vom cere anumite forme de recunoastere. Cunoscandu-ne vom sti care sunt nevoile noastre prezente si vom putea sa le raspundem intr-o maniera pozitiva.



Manuela Tiron, psiholog

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 20428 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(25 Ianuarie 2011 23:32) nicu a spus

Un articol care m-a impresionat prin naturaletea exprimarii si claritatea informatiei oferite. F interesant!!


Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii