Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam YO-YO SI SISTEMUL IMUN
EXERCITII PENTRU UMERI FRUMOSI
PIROSTRIA: PENTRU ELE - VIS, PENTRU EI - COSMAR
Oferta sarbatori 2011
CEL MAI BUN MOMENT AL ZILEI PENTRU A ARDE CALORII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole LUPTA CU KILOGRAMELE IN PLUS
HERPESUL GENITAL
PASTE CU TON SI PUI AFUMAT
AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
CSID - Combate osteoporoza prin dieta
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI Fierbinte
Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ELECTROSTIMULAREA

ELECTROSTIMULAREA


ELECTROSTIMULAREA_55157.jpgOk, admitem ca ne aflam in plina criza financiara pe plan mondial si, vorba aceea, la noi...ca la nimeni...se resimte poate mai mult ca la altii. In consecinta, e posibil ca interesul altadata crescut al unora dintre voi pentru aspectul fizic sa fie ceva mai scazut ca de obicei (in detrimentul nevoilor mai primordiale de supravietuire, sa zicem), dar cu siguranta mai exista suficienti, si aici ma refer in special la reprezentantele sexului frumos, care inca aloca suficient timp si bani pentru a se mentine in forma sau pentru a se ‘infrumuseta’. Si daca mai este implicat si factorul ‘efort fizic zero’, este evident ca vorbim despre mult-apreciatele si poate intrucatva controversatele sedinte de electrostimulare. Controversa se naste desigur in jurul unei idei simple: ‘gurile rele’, aici sunt incadrati de regula specialistii in probleme de sanatate, fitness etc sustin ca, desi rezultatele electrostimularii sunt reale si seamana cu cele obtinute in cadrul antrenamentelor la sala, totusi faptul ca nu se depune deloc efort fizic de catre cel care beneficiaza de o astfel de sedinta va avea cel mai probabil repercusiuni asupra organismului intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat. In consecinta, ei recomanda frecventarea salilor de fitness, unde astfel de efecte negative nu sunt probabile sa apara. Dar, sa incepem cu inceputul...


Electrostimularea - date generale


Stai pe spate intr-o pozitie relaxata si comoda in timp ce personalul salonului la care ai apelat iti aplica pe piele, in zonele cu probleme, dupa niste scheme specifice, in jur de 24 de electrozi din silicon, cu ajutorul unor benzi elastice. Nimic dureros. Timp de 45 de minute nu te clintesti de pe loc si nu ridici nici macar un deget pentru a depune efort. La finalul sedintei, poti sa ai placuta surpriza sa constati ca ai scapat de 1-2 centimetri in plus. Dupa alte cateva asemenea sedinte, cu siguranta ai scapat de cel putin 4 centimetri din zonele buclucase. Mana cereasca? Mai degraba electrostimulare. Dar sa vedem cum a aparut aceasta tehnica medicala/de antrenament si cum functioneaza de fapt.


Trebuie sa-i multumim in primul rand lui Luigi Galvani, care in 1971 a scos la lumina prima dovada stiintifica in conformitate cu care curentul electric poate sa activeze muschii. Pe parcursul secolelor al 19-lea si al 20-lea, cercetatorii au studiat si documentat proprietatile electrice exacte care genereaza miscarea muschilor. S-a descoperit ca functiile organismului induse de stimularea electrica provoaca schimbari pe termen lung ale muschilor. In anii ‘60 oamenii de stiinta rusi care activau in domeniul sportului au aplicat electrostimularea in antrenarea atletilor de elita, sustinand cresteri cu 40% in forta. In anii ‘70 aceste studii au fost prezentate in timpul conferintelor cu stabilamentele sportive vestice. Totusi, rezultatele erau conflictuale, poate din cauza faptului ca mecanismele prin care avea loc electrostimularea erau prea putin intelese. Studii medicale psihologice recente au evidentiat mecanismele prin care electrostimularea cauzeaza adaptarea celulelor musculare, a vaselor de sange si a nervilor.


Electrostimularea este atat o forma de electroterapie, cat si de antrenament al muschilor, fiind considerata de catre numerosi autori ca fiind o tehnica complementara pentru antrenamentele sportive.

Dar ce este de fapt electrostimularea? Stimularea electrica a muschilor, cunoscuta si sub numele de stimulare electrica neuromusculara inseamna provocarea unor contractii ale muschilor folosind impulsuri electrice. Aceste impulsuri sunt generate de catre un dispozitiv si sunt conduse la nivelul pielii prin intermediul electrozilor, ajungand in imediata apropiere a muschilor care urmeaza sa fie stimulati. Impulsurile mimeaza potentialul de actiune care vine de la sistemul nervos central, facand muschii sa se contracte.


Electrostimularea provoaca asadar antrenarea fibrelor musculare. Datorita caracteristicilor fibrelor musculare ale scheletului, diferite tipuri de fibre pot fi activate la diferite grade de anumite tipuri de electrostimulare, si modificarile provocate depind de modelul activitatii electrostimulatorii. Aceste modele, numite si protocoale sau programe, vor cauza un raspuns diferit ca rezultat al contractiei diferitelor tipuri de fibre. Anumite programe imbunatatesc rezistenta la oboseala, rezistenta, alte programe vor creste productia de forta.


Electrostimularea in medicina


Efectele benefice ale folosirii electrostimularii in cazul pacientilor care au suferit diferite traume, in special ale membrelor inferioare, sunt binecunoscute. Cu alte cuvinte, in medicina, electrostimularea este folosita pentru scopuri de reabilitare, de exemplu in prevenirea atrofierii muschilor care poate sa apara ca urmare a unor rani musculare (rani la muschi, incheieturi, ligamente si tendoane). Atentie, electrostimularea nu trebuie confundata cu stimulatorul de nervi transcutanat, care foloseste curentul electric in terapia pentru durere. Dispozitivele de electrostimulare care sunt prescrise de catre fizioterapeuti pot fi cumparate numai cu o prescriptie medicala si ar trebuie sa fie folosite sub supravegherea unui practician autorizat, in urmatoarele scopuri:


-relaxarea spasmelor musculare;

-prevenirea sau intarzierea atrofierii musculare;

-imbunatatirea circulatiei sangvine locale;

-re-educarea musculara;

-stimularea imediata post-operatorie a muschilor pentru prevenirea trombozei;

-mentinerea sau imbunatatirea ariei de miscare.


Electrostimulare sau fitness?


Cei care sunt sceptici cu privire la eficacitatea acestei metode nu au nici un motiv sa fie asa. Stimulii electrici, desi artificiali, produc o miscare a muschilor, neintentionata dar reala, care consta in contractii foarte puternice, potrivit intensitatii alese.

Sa vedem asadar care sunt asemanarile si deosebirile dintre electrostimulare si fitness si care dintre cele doua ‘sta mai bine’ tinand cont de acestea.


-FACTORUL DURERE. In primul rand, evolutia tehnica permite ca stimulii, atata timp cat sunt aplicati corect, sa nu provoace durere sau arsuri, doar o senzatie ciudata dupa cateva utilizari. Dupa primele ore la o sala de antrenamente se va instala cu siguranta o usoara durere musculara (febra musculara) de care vei scapa totusi relativ repede respectand programul de miscare potrivit. Totusi, la sala ti se pot intampla o serie de accidente mai mult sau mai putin grave sub forma de fracturi, luxatii, rupturi de ligamente etc Concluzia? Se pare ca la acest capitol electrostimularea se dovedeste a fi mai sigura si mai putin dureroasa decat fitness-ul, deci o bila alba pentru stimularea electrica.


-FACTORUL EFORT DEPUS. Si aici balanta pare sa se incline in favoarea electrostimularii. Nu e nevoie decat sa stai pe spate sau intr-o pozitie cat mai comoda si sa astepti ca electrozii sa-si faca treaba, fara sa-ti misti un deget. La sala pe de alta parte e nevoie sa depui un efort considerabil, nu e nevoie sa intram in detalii acum cu siguranta. Pe scurt, ‘vizitarea’ unui numar cat mai mare de aparate si transpiratie multa. Totusi, exista multi care merg la sala de placere si care considera miscarea indispensabila si revigoranta, relaxanta etc, deci bila alba pentru electrostimulare ar putea fi una mai gri de fapt la acest capitol. Un argument pro electrostimulare ar putea fi acesta: numarul mare de electrozi permite lucrarea mai multor zone simultan, de la coapse pana la abdomen si pectorali, ceea ce nu se poate spune despre exercitiile de fitness care, chiar daca lucreaza mai multi muschii, ii solicita in mod inegal, deformand uneori aspectul corpului.


-FACTORUL TIMP. O sedinta de electrostimulare ideala dureaza 45 de minute, si de regula este recomandat un numar de 10-15 astfel de sedinte pentru obtinerea rezultatelor dorite. Sedintele se efectueaza cu o frecventa de 3-4 pe saptamana, pana la obtinerea rezultatelor dorite, apoi se face, pentru intretinere, cate o sedinta la 7-10 zile. La sala de regula iti faci un abonament si mergi cand ai timp si dispozitia necesara, majoritatea merg cam de 2-3 ori pe saptamana si petrec acolo minim o ora. Tinand cont de faptul ca esti intr-o permanenta incercare de a economisi timp, s-ar parea ca electrostimularea o ia din nou in fata fitness-ului.


-FACTORUL REZULTATE. La electrostimulare, rezultatul este consumul de energie, pierderea surplusului de grasime si diminuarea celulitei. Totusi, prin electrostimulare, slabirea se face mai putin in kilograme (este posibil sa pierzi doar cateva sau deloc) si mai mult in centimetri. Saloanele de infrumusetare promit o slabire de pana la 10-15 centimetri in zona abdominala, la persoanele cu peste 80 kg greutate si de pana la 4-10 centimetri la persoanele sub 80 de kilograme. De fapt, rezultatele depind in mare masura de numarul de sedinte, dar si de dieta si celelalte tratamente facute. Astfel, slabirea va fi mult mai evidenta daca tii in acelasi timp o dieta usoara si daca poti combina electrostimularea cu masaj, termocuverta sau alte tratamente asemanatoare. Se estimeaza ca 45 de minute de electrostimulare, cat dureaza o sedinta normala, echivaleaza cu sase ore de fitness la sala. Bineinteles, rezultatele depind si de intensitatea cu care se lucreaza, in functie de cat poate fiecare sa suporte. Totusi, stimulii artificiali actioneaza asupra muschilor de la nivelul periferic si impiedica obtinerea tuturor avantajelor care provin in urma antrenamentelor de fitness: sanatate fizica si psihica, imbunatatirea echilibrului, potentarea coordonarii si a circulatiei aparatului cardiac etc.


La sala, stim cu totii, rezultatele nu sunt la fel de rapide totusi, e nevoie poate de cateva saptamani pentru ca acestea sa inceapa sa se vada cu adevarat. Totusi, argumentul suprem care inclina balanta in favoarea salii de antrenamente este acela ca la sala dai jos kilograme, iar la electrostimulare, cum am spus mai devreme, se poate sa nu scapi nici macar de 1 kilogram. Sigur, si antrenamentele trebuie combinate cu o anumita dieta si in general trebuie insosite de imbunatatirea stilului de viata. In plus, antrenamentele normale iti permit sa dezvolti masa musculara mult mai multa ca si in cazul electrostimularii, iata deci o alta bila alba pentru fitness.

O alta categorie de rezultate se refera la beneficiile asupra pielii, care atat in cadrul electrostimularii, cat si al antrenamentelor obisnuite, devine mai ferma si mai supla, imbunatatindu-se de asemenea si circulatia sanguina.

Unii specialisti sunt de parere ca, in timp, muschii obisnuiti cu o anumita intensitate nu vor mai da aceleasi rezultate si va fi nevoie sa se aplice electrozi cu intenstitati mai mari, aparand un fel de effect de suprasaturatie, de aceea ei recomanda inlocuirea sedintelor de electrostimulare cu antrenamentele la sala, unde intensitatea exercitiilor si gradul de efort depus poate varia in permanenta.

A cumpara sau a nu cumpara...

Sigur esti familiar cu numeroasele dispozitive de electrostimulare comercializate zilnic la televizor. In anumite cazuri, reclamele de la teleshopping dau nastere unor asteptari nerealizabile. Sa ai incredere ca o sa obtii rezultate miraculoase fara sacrificii ar fi o iluzie. Doar simpla electrostimulare nu rezolva la fel de multe probleme pe cat ar face-o folosirea rationala a acesteia in cadrul unui program mai amplu, ca si o aplicatie complementara pentru imbunatatirea tonusului muscular si a performantelor. In lipsa unei planificari potrivite risti sa folosesti aparatul de electrostimulare in mod eronat. Schemele de aplicare sugerate in manualele de folosire sunt generice si nu corespund intotdeauna nevoilor personale.

Iata cateva exemple: muschii abdominali si fesieri sunt cel mai des stimulate electric din nevoi estetice. Ce s-ar intampla daca un individ care sufera de KYPHOSIS sau care a trecut printr-o operatie de reducere a LORDOSIS lombare ar folosi electrsotimularea in mod frecvent? Sau daca bicepsii femurali déjà retractati care provoaca tulburari de mobilitate sunt stimulati? Cu siguranta efectele nu ar fi bune. Chiar daca producatorii ofera instructiuni si sfaturi de folosire, ar fi preferabil sa consulti un expert profesional care sa iti defineasca nevoile personale referitoare la postura, constitutie etc. pentru a exploata cel mai bine potentialul acestei metode.


Cand NU se foloseste electrostimularea


Daca totusi ai hotarat sa incerci un astfel de aparat, tine cont de faptul ca aceste dispozitive trebuie sa fie insotite de un manual de folosire care sa indice in mod clar care sunt contraindicatiile si reactiile adverse: este interzisa folosirea aparatului daca purtati aparate de stimulare cardiaca (pacemaker); nu se foloseste pe organe vitale, cum ar fi nervii carotidieni sinusoidali, pe piept sau in zona capului; este necesara o atentie sporita daca se foloseste in timpul sarcinii, menstruatiei si a altor conditii particulare care ar putea fi afectate de contractile musculare; reactiile adverse posibile ar putea sa include iritatii ale pielii si arsuri.


Stimularea electrica musculara nu este recomandata indivizilor care sufera de patologii acute. Ar trebui evitata in cazuri de epilepsie, osteoporoza sau tremur al oaselor, hipertensiune arteriala, cancer, potologii ale pielii, cardiopatii sau aritmii (nu se aplica niciodata pe inima), deficiente renale. Indivizii supraponderali trebuie sa tina cont de faptul ca tesuturile de grasime limiteaza eficacitatea stimulilor electrici asupra muschilor.


Ca si o concluzie generala, ramane la latitudinea fiecaruia sa decida ce anume i se potriveste cel mai bine, fie ca e vorba de electrostimulare sau traditionala sala; faptul ca, aparent, electrostimularea pare sa fi castigat mai multe bile albe la capitolul timp si efort depus nu ar trebui sa ne faca sa ignoram totusi ceea ce conteaza cu adevarat, adica rezultatele, in special cele pe termen lung. Miscarea inseamna sanatate in orice era a vitezei ne-am afla, asa ca poate acesta ar trebui sa fie argumentul suprem care sa ne ajute sa decidem intre cele doua.



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)



Adauga un comentariu Acest articol are 6 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(3 Iunie 2015 17:52) Mircea Florian a spus

Stie cineva daca pot folosi electrostimularea pentru antrenarea muschilor Pubococcigieni?
Este daunatoare electrostimularea aplicata astfel,local?

(4 Mai 2015 11:07) Irina a spus

as dori sa stiu daca pot face electrostimulare in cazul in care am o placuta la incheietura mainii?
Va multumesc

(18 Martie 2015 18:08) viky a spus

as dorii sa stiu daca de la operatia de marire a sanilor de la o luna este ok sa fac electrostimularea?va multumesc

(10 Iunie 2014 22:11) alina aki a spus

Vand aparat electrostimulare Radium B333 foarte putin folosit.Pret:1200 Telefon:0761203780

(16 Februarie 2012 16:58) diana a spus

Si pe mine ma intereseaza daca se poate face in timpul alaptarii. Si daca este benefica pentru pielea lasata de dupa nastere.

(27 Ianuarie 2012 22:37) tina a spus

As dori sa stiu daca electrostimularea se poate face si in perioada alaptarii? Daca nu,de ce? Ce se poate intampla? Multumesc







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii