Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
Stretching - fese - exercitii set 3
OBTINE O PIELE FINA SI CATIFELATA CU AJUTORUL SPORTULUI
Extensia soldului la cablu
GRESELI LA REGIM


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Impins de la piept cu haltera (priza ingusta)
MODELEAZA-TI COAPSELE
ANTRENAMENT BICEPSI PENTRU INCEPATORI SAU AVANSATI
Falemi Nana (jucator de fotbal)
E-URI DE CARE SA TE FERESTI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » DIETA MACROBIOTICA

DIETA MACROBIOTICA


DIETA_MACROBIOTICA_26672.jpgDieta macrobiotica a fost folosita de-al lungul timpului pentru a vindeca unele boli, precum cancerul. Dupa numeroase modificari si imbunatatiri, dieta a devenit un mod de alimentare pentru o viata sanatoasa. Mai mult, aceasta te poate ajuta sa slabesti si sa obtii un echilibru perfect pentru corpul tau.

Scurt istoric

Dieta macrobiotica se bazeaza pe invataturile filosofului japonez George Oshawa, nascut in 1893, care a reusit sa se vindece de diferite boli printr-o singura selectie a produselor alimentare si combinarea lor ulterioara. Oshawa a adoptat un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa. Fiind convins de efectele pozitive ale dietei sale, Oshawa a inceput sa creeze zece versiuni diferite, axate pe consumul de cereale integrale, alimente cu continut mic de grasime, unele fructe si legume.

Dieta macrobiotica este legata de filosofia de viata care urmareste purificarea fizica si mentala. Nu este vorba doar de a urma o anumita dieta, ci si de obtinerea autocontrolului asupra binomului sanatate- boala. Practicantii sai sustin ca factorul principal in combaterea oricarei boli este alimentatia care hraneste organismul si mintea, considerand inutila recurgerea la remedii, fie ele alopate, homeopate sau naturiste, daca nu se renunta la consumarea grasimilor saturate, a cantitatilor mari de zahar, sare, tutun si alcool. Asadar, macrobiotica se practica asemenea unei discipline care are ca obiectiv furnizarea mijloacelor necesare pentru a scapa de obiceiurile rele, de vicii si conditionari alimentare impuse de o societate ultra-specializata pe consum.

Principii alimentare

Conceptul pe care se bazeaza dieta este cel oriental de tipul Yin si Yang- doua forte opuse si complementare care guverneaza toate aspectele vietii. Alimentele Yin sunt cele care trebuie consumate cat mai rar, pentru ca energia lor este debilitanta. Printre acestea se numara : zaharul, mierea, bauturile alcoolice, fructele tropicale (banane, mango, kiwi, papaya, ananas), pepene verde sau prune. Acelasi lucru se aplica legumelor : cartofi, vinete, rosii, usturoi si sfecla de zahar, dar si la lapte si derivatele lui, paine alba, mezeluri, carne, oua, moluste, vitamina C, condimente, alimente prelucrate, conservanti, coloranti sau aditivi chimici.

Alimentele Yang sunt cele necesare organismului pentru ca energia lor este tonica. Cerealele integrale reprezinta 50-60% din dieta macrobiotica si includ : orezul brun, orzul, graul integral si ovazul. Alte cereale precum : graul uscat si apoi sfaramat, cuscus, faina de porumb, fulgi de secara sau orz pot fi consumate mai rar. Legumele crude si preparate reprezinta 25-30% din aportul zilnic. Printre legumele recomandate se numara : varza, broccoli, conopida, ceapa, dovlecel, nap, morcovi, ridichi- pentru consumul zilnic, iar ciupercile, castravetii si telina- de cateva ori pe saptamana. Leguminoasele (fasole, linte, soia) si algele marine reprezinta intre 5 si 10% din dieta, iar supele (de legume) constituie 5% din dieta macrobiotica zilnica.

Beneficiile si dezavatanjele dietei

Dieta macrobiotica ofera numeroase beneficii pentru sanatate. Intrucat recomanda alimentele sarace in grasimi saturate si bogate in fibre, dieta te ajuta sa slabesti si contribuie la diminuarea riscurilor de : boli de inima, hipercolesteromie, infarct miocardic si accident vascular cerebral. De asemenea, adeptii dietei sustin ca aceasta ajuta la reducerea simptomelor unor boli grave precum cancer si SIDA, insa afirmatiile inca nu au fost dovedite stiintific.

Pe de alta parte, dieta macrobiotica poate produce carente de fier, vitamina A, B12, C, D, caroten si calciu. De asemenea, s-au raportat cazuri de anemie, scorbut prin carenta de vitamina C si deficit proteic. Mai mult, pentru ca se restrange consumul apei, pot aparea probleme de insuficienta renala.

Exemplu de meniu

Mic dejun

- un ceai verde

- o crema de mei sau de orez cu scortisoara si stafide

- prajituri de orez cu piure de susan sau pateu vegetal

Pranz

- o supa de mei sau de legume, cu alge si sos de soia

- un fel combinat de orez integral fiert cu alga kombu si proteina vegetala (legume, gluten grau, tofu sau branza de soia)

- putin mar copt sau cereale (gris de porumb sau grau) cu gelatina de fructe facute cu alge agar-agar

- o ceasca cu ceai verde

Gustare

- un ceai

- biscuiti de orez cu marmelada sau pateu vegetal

Cina

- o supa de legume cu shiitake (ciuperca japoneza) si daikon

- legume la vapori

- orez sau putin peste



Elena Diaconu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 71756 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

TOP 10 ALIMENTE CAPCANA TOP 10 ALIMENTE CAPCANA
Ai venit din concediu si primul lucru pe care l-ai ...
REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE REMEDII NATURALE IMPOTRIVA BOLILOR PARAZITARE
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...


SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT SOIA - ALIMENT-MEDICAMENT
Soia provine din Asia , unde era cultivata cu 3000 ...
DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA DEZVALUIRILE UNUI MIT: ACNEEA SI ALIMENTATIA
Despre acnee s-au scris prea multe. Despre cine o da ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 6 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii