Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CIOCOLATA INTRE MIT SI ADEVAR
CATABOLISMUL SI ANTRENAMENTELE
CEAIUL CU GHEATA
HIDROMELUL (MIEDUL SAU HRANA ZEILOR)
REGIMUL DE SLABIRE - CATEVA PRINCIPII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Stretching - spate - exercitii set 5
BENEFICIILE FRUCTELOR DE SEZON
OBTINE O PIELE FINA SI CATIFELATA CU AJUTORUL SPORTULUI
LEGATURA DINTRE FRIG SI RACEALA
POFTITI LA SLABIT! MARCEL
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE

DETOXIFIEREA DE TOAMNA - CATEVA RETETE DELICIOASE


supaDespre obiceiul "tomnatic"

Cu totii ne gandim ca primavara ar fi cel mai indicat sezon pentru a ne face curatenie nu doar in casa, ci si in organism, pentru a ne spori imunitatea. Cat se poate de fals, dupa unii nutritionisti. De fapt, chiar toamna ar fi cea mai indicata fiindca ne-am pregati astfel in mod eficace pentru lunile racoroase si geroase care urmeaza.

Potrivit nutritionistei Jolene Hart, o detoxifiere de toamna bine realizata ar trebui sa se concentreze asupra plamanilor si intestinului gros fiindca, in ambele variante de medicina (alopata si homeopata), aceste organe sunt strans legate de piele si afectiuni respiratorii, precum: astm, eczema, prurit si/sau piele uscata; afectiuni comune in lunile reci.

Pentru a sprijini plamanii si intestinul gros, Hart va recomanda sa va moderati in consumul de: zahar, faina, lactate si alcool. Toate acestea pentru a va proteja mucoasa stomacala de acizi grasi si alte bacterii daunatoare. Iar, tot din punct de vedere al unei respiratii mai bune, caile respiratorii pot fi mai bine aparate prin consumarea de schinduf/sfindoc sub forma de ceai.

In copturi, ar fi indicat, de asemeni, sa folositi scortisoara, nucsoara si/sau usturoi. Fac foarte bine cailor respiratorii, dar si intestinelor. Pe deasupra, aromele pe care le emana sunt ametitoare.

Despre sucurile recomandate, am putea vorbi aici despre cele cu pulpa, mai ales. Celelalte, stim cu totii, sunt destul de pline de conservanti. Astfel, la micul dejun, este recomandat sa consumati sucuri din fructe proaspete, precum: struguri, mere, sfecla, frunze verzi si un pic de lamaie; nu exagerati cu citricele!

Iata o reteta de suc delicios pentru toamna:

  • 1 sfecla de marime medie
  • 1 mar mai mare
  • 3 ridichi
  • 1 masura de frunze proaspete de kale

Ca metoda de preparare, se depun toate ingredientele intr-un pasator sau blender si se continua cu stoarcerea sau amestecarea acestora.

Postul NU este necesar!

Din punct de vedere nutrionistic, postul poate parea irelevant, mai ales daca va orientati catre mancaruri usoare, sezonale, care sunt tolerate de catre intestin si stomac. Astfel, lucrati catre curatirea d-voastra organic- spirituala. Cu alte cuvinte, nu va trebuie decat: cereale integrale si radacini de legume gatite usor, piureuri de fructe si legume, si sucuri din acestea, pregatite pe loc si chiar de catre d-voastra.

Chiar daca sunteti carnivori, acum ar fi momentul ca sa scapati de proteinele si grasimile in exces din organism, si sa va opriti asupra mancarurilor din plante si legume, si alte fructe. Condimentele isi au, si ele, rostul lor, ajutandu-va la o mai buna digestie, dar si la o respiratie imbunatatita.

In acest sens, alte recomandari autumnale si cu adevarat exotice, din "spectrul" supelor, de aceasta data, ar fi:

Supa thailandeza de dovleac

Din punct de vedere aromatic si estetic, aceasta supa va ofera o particica din spiritul traditional al bucatariei asiatice, de tip fusion, cu puterea clasica a condimentelor acesteia - cocos, curry, ghimbir si cilantro -, dar intr-o formula optima unei detoxifieri reale a sistemului digestiv, in vreme ce puteti sa si scapati de cateva kilograme in plus.

Timpul de preparare este de 35 de minute, respectiv pentru coacerea legumelor proaspete, si de 25 pentru fierberea lor.

Pentru prepararea acestei supe va trebuie:

  • 2 linguri de ulei vegetal
  • 2 lingurite de pulbere de curry
  • 1 dovleac decojit, egrenat si taiat in doua bucati (aproximativ volumul a 6 cani)
  • 1 lingura de radacina de ghimbir proaspat taiata
  • 3 masuri de supa organica de pui (eventual, "Swanson")
  • 1 masura de crema de cocos
  • 3 linguri de frunze proaspete de cilantro

Modul de coacere:

Incalziti cuptorul la aproximativ 220 de grade Celsius, amestecati uleiul si curry-ul intr-un vas mare, adaugati piureul de dovleac si cateva cepe, apoi amestecati pentru glazurare si imprastiati legumele pe o tigaie de 17 pe 11. Coaceti legumele timp de 25 de minute pana ce devin auriu - brune si amestecati ocazional. Incalziti amestecul intr-o tigaie si scadeti focul, dar asigurati-va ca a fost adus la punctul de fierbere.

Modul de fierbere:

Reduceti focul la minimum si fierbeti legumele timp de 20 de minute, pana ce devin foarte moi. Apoi, transferati o treime din legumele preparate intr-un blender sau pasator si procesati-le pana ce devin o pasta. Turnati amestecul intr-un vas mare si repetati inca de doua ori toata operatiunea. La final, inapoiati continutul pasat si facut piure in tigaie, dati la foc mai mare si fierbeti amestecul.

Asezonati dupa gust cu cilantro.

Supa de dovleac cu salvie

Ingrediente:

  • 1 lingura de ulei vegetal
  • 2 1/2 linguri de dovleac, curatat si egrenat, si taiat in cuburi de jumatate de centimetru
  • 2 mere de marime medie, fara miez si taiate felii
  • 1 ceapa mare, feliata
  • 1 lingura de zahar
  • 1 lingurita de coriandru
  • 1/4 lingurita de piper cayenne
  • 3 masuri de supa organica de pui
  • 1 lingura de unt
  • 12 frunze proaspete de salvie

Modul de fierbere:

Incalziti uleiul intr-o vas separat, la foc mediu, adaugati-i dovleac, mere si ceapa, si fierbeti pana ce amestecul devine destul de moale. Apoi, amestecati-l in zahar, coriandru si piper cayenne. Faceti asta pentru doua minute. Adaugati la toate putin bors si incalziti amestecul pana la punctul de fierbere. Totul trebuie gatit timp de 10 minute la foc mic pana ce devine moale.

Turnati piureul de dovleac intr-un robot de bucatarie folosind o spumiera. Si, la fel, amestecati pana ce totul devine o pasta fina, dar adaugand suficient lichid ca sa conferiti preparatului consistenta unei supe, cel putin.

Modul de coacere:

Incalziti untul intr-o tigaie mica, adaugati salvie si prajiti-o pana ce devine crocanta. Pe urma, luati salvia si asezati-o pe servete de hartie, dar pastrati untul in tigaie.

De servit, puteti servi supa in 4 boluri, amestecati cu putin unt de salvie si garnisite cu frunze prajite de salvie.

Supa de dovleac oparit

  • 2 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite de scortisoara
  • 3/4 masuri de ceapa tocata
  • 1/2 masuri de morcov tocat
  • 1/4 masuri de telina
  • 2 linguri de ghimbir proaspat tocat
  • 1 lingura de usturoi tocat
  • 425 de grame de dovleac
  • 3 1/2 masuri de bors sarac in sodiu
  • piper si sare proaspata, dupa gust
  • salvie proaspata ca garnitura
  • smantana saraca in grasimi (garnitura optionala)

Pentru sote:

Intr-o oala medie, incalziti 2 linguri de ulei de masline deasupra unui foc mediu. Dupa ce s-a incalzit la maxim, adaugati scortisoara, ceapa, morcovi, telina, ghimbir si usturoi. Faceti sote, amestecand uneori, respectiv pana ce capata o tenta caramelizata, adica vreme de 3 - 4 minute.

Pentru supa:

Adaugati dovleacul la conserva, amestacandu-l cu legumele si borsul de pui, si lasati-le sa fiarba. Dati focul mai mic si fierbeti supa 15 - 20 de minute sau pana ce legumele sunt cu adevarat moi.

La final, asezonati cu sare si piper, dupa gust, si garnisiti cu salvie proaspata plus o lingura de smantana saraca in grasimi. Dar aceasta garnisire cu produse lactate este optionala.



Silviu Marin


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54229 ori.



Beneficiile consumului de CACAO

22 Aprilie 2024

Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei, nu sunt la fel de cunoscute. Stiai ca se pot consuma ca atare si au beneficii pentru sanatate?

Da, exact, pe langa pudra de cacao, de pus la prajituri sau din care poti sa prepari cacao cu lapte, exista si boabe de cacao simple, gata de savurat. Despre proprietatile nutritive ale boabelor de cacao, sub diferite forme, iti voi vorbi in acest clip.


Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Articole din aceeasi categorie

GIMNASTICA SEXUALA GIMNASTICA SEXUALA
La o prima lectura am putea gasi exercitiile de gimnastica ...
ADIO SOARE! ADIO SOARE!
Expunerea la soare, mult timp considerata un ritual de sanatate, ...


TOTUL DESPRE TORTICOLIS TOTUL DESPRE TORTICOLIS
Torticolisul este o afectiune cunoscuta sub numele de "gat stramb", ...
CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT CATEVA MOTIVE SA TE LASI DE FUMAT
Statisticile privitoare la fumat sunt ingrijoratoare. Peste 30% din populatia ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 10 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii