Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam GUMA DE MESTECAT - PRO SI CONTRA
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
GHIMBIRUL, MAI MULT DECAT AROMA
PE SCURT DESPRE PILATES
LEZIUNILE MUSCULARE LA ANTRENAMENTE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole L-carnitina
Tractiuni la bara fixa (priza larga, pronatie)
SUPA DE CEAPA GRATINATA
CU CE NE AJUTA FRUCTELE EXOTICE?
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTELE SI FRIGUL

ANTRENAMENTELE SI FRIGUL


Dupa o asemenea vara capricioasa, mi-e si frica sa ma gandesc ce fel de iarna ne asteapta. Sa speram ca nu o sa fie una prea friguroasa. In orice caz, chiar si o temperatura in jurul valorii de zero grade Celsius poate pune probleme celor ce se antreneaza in aer liber sau in sali prost incalzite. Expunerea la temperaturi joase supune organismul unor solicitari adaptative deosebite, face activitatea fizica greu de suportat si poate fi chiar periculoasa pentru cei nepregatiti sa faca fata conditiilor climaterice extreme. De aceea, m-am gandit ca ar fi bine sa cunoasteti principalele semne si simptome ale expunerii exagerate la frig si sa stiti ce masuri trebuiesc luate.

Primul semn ca v-ati expus excesiv de mult la frig este, asa cum sunt sigur ca stiti, tremuratul. Aceste miscari incontrolabile ale organismului, nu reprezinta altceva decat contractii musculare rapide care au rolul de genera caldura. Atunci cand va este foarte frig si nu aveti posibilitatea sa va adapostiti rapid undeva unde sa va incalziti, atunci tot ceea ce puteti face este sa... tremurati. Nu incercati sa va inhibati acest raspuns automat al organismului. Este metoda lui "de urgenta" pentru a genera caldura. Insa este si un semnal clar ca, capacitatea de termoreglare a corpului este greu pusa la incercare.

Degeratura este o problema grava, si reprezinta inghetarea tesuturilor superficiale, de obicei la nivelul fetei, urechilor, degetelor de maini si picioare. Se manifesta prin urmatoarele simptome - dureri, senzatie de arsura, amorteala locala, mancarimi. Pielea devine initial alba si de consistenta tare, apoi pot sa apara vezicule cu lichid, descuamari si in final tesutul se necrozeaza, devenind albastru-violet. Prima masura in cazul degeraturilor este adapostirea intr-un loc incalzit, degajarea hainelor stramte, aplicarea de comprese caldute si tratarea ranilor deschise. Bineinteles, trebuie sa ajungeti cat mai rapid intr-un serviciu de urgente medicale.

Hipotermia reprezinta o scadere severa a temperaturii corpului, in urma expunerii la frig. Primele manifestari sunt tremuraturile, senzatia intensa de frig, stare de confuzie si dezorientare. Daca expunerea continua, tremuratul se accentueaza, apare lipsa de coordonare, reactiile sunt incetinite, vorbirea devine dificila, confuzie mentala, depresie, muschii capata un grad de rigiditate, apar tulburari de vedere si in cele din urma se instaleaza pierderea constientei. Primul ajutor in cazul unei persoane cu hipotermie consta in protejarea corpului cu paturi si transportarea de urgenta la spital.

Sigur, nu e de dorit sa ajungeti in nici una dintre aceste situatii, de aceea trebuie sa va protejati imbracandu-va adecvat cu temperatura la care va antrenati. Capacitatea de face fata efortului fizic scade semnificativ atunci cand temperatura este redusa; exista si alti factori care se adauga si influenteaza negativ: alimentatia inadecvata, deshidratarea, cosumul de alcool, anumite medicamente si afectiuni medicale.

Colegiul american de medicina sportiva are cateva recomandari pentru cei ce fac antrenament in conditii de frig:

  • Purtati mai multe randuri de haine, fiindca sunt mai calduroase decat o singura piesa de imbracaminte groasa. Un alt avantaj al "straturilor" este faptul ca puteti adauga sau da jos, putand astfel regla mai usor temperatura. Obiectivul este sa tineti corpul cald, sa reduceti transpiratia si sa evitati tremuratul.
  • Trebuie sa va acoperiti capul atunci cand faceti efort in frig, fiindca la nivelul capului si gatului se pierde o mare parte din temperatura corpului.
  • Acoperiti-va gura pentru a incalzi aerul pe care il inspirati.
  • Purtati doar haine uscate. Imbracamintea umeda de la transpiratie si precipitatii, creste semnificativ pierderea de caldura.
  • Alegeti doar incaltari ce absorb transpiratia si astfel previn scaderea temperaturii la nivelul picioarelor.
  • Beti lichide permanent, fiindca deshidratarea afecteaza capacitatea corpului de reglare a temperaturii si creste riscul aparitiei degeraturilor. Evitati consumul de alcool sau bauturi cu cafeina, pentru ca acestea predispun la deshidratare. Alcoolul dilata vasele de sange si mareste pierderea caldurii, crescand riscul hipotermiei. De asemenea, reduce capacitatea de a judeca lucid si de a lua cele mai bune decizii. Desi aparent da o oarecare senzatie de incalzire, nu are un efect durabil.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 55242 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii