Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SCAPA DE DISCONFORTUL MENSTRUAL
CRITERII DE CALITATE PENTRU PROTEINE
FRIPTURA DE PORC LA TAVA
LEGATURA DINTRE BOLI SI VIATA INTRAUTERINA
6 EFECTE NEOBISNUITE ALE EXERCITIILOR FIZICE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE
Dietele
SAMPANIA
CSID - Fructele in cantitati mari pot fi mai periculoase decat dulciurile
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE

EFECTUL ALERGARII IN MAI MULTE REPRIZE ASUPRA PROFILULUI LIPIDIC SI TENSIUNII ARTERIALE


Este de mult timp dovedit faptul ca alergarea (efortul aerob in general) are o influenta benefica asupra sanatatii si in special asupra nivelului de lipide din sange si tensiunii arteriale. Cele mai multe studii au analizat acesti parametrii dupa o runda de alergare de 45-60 de minute. Din pacate, in societatea moderna nu toata lumea isi poate permite o ora pe zi, sau macar 30 de minute pe care sa le dedice antrenamentului, desi este de preferat sa se intample asa. In 1995, American College of Sport Medicine introducea un nou concept, acela de "activitate fizica cumulata"; astfel ei afirmau ca "fiecare adult (american) ar trebui sa cumuleze 30 de minute sau mai mult de activitate fizica cu intensitate moderata, in majoritatea zilelor saptamanii (de preferat toate)." Evident aceasta recomandare este valabila pentru orice individ, deci si pentru romani. Acest nou concept pune in prim plan consumul energetic ca principal factor si statueaza faptul ca nu conteaza cat de lungi sunt reprizele de efort fizic, atat timp cat este consumata suficienta energie. Cu alte cuvinte, nu e obligatoriu sa alergi 30 de minute la rand, ci poti sa faci efort de-a lungul unei zile in mai multe reprize, dar care puse cap la cap sa cumuleze un consum energetic echivalent cu o repriza de alergare de minim 30 de minute.

EFECTUL_ALERGARII_IN_17786.jpgIn numarul din aprilie 2006 al Journal of Physical Activity and Health, a fost publicat un studiu realizat de catre cercetatorii de la Loughborough University, Leicestershire, UK, in care acestia au urmarit efectele alergarii in mai multe reprize asupra profilului lipidic si tensiunii arteriale. Lipemia postprandiala, deci nivelul de grasimi din sange dupa o masa, este considerata un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Autorii studiului au pornit de la ipoteza ca mai multe reprize scurte de activitate fizica cu intensitate moderata, pot sa reduca concentratia postprandiala de trigliceride si sa scada tensiunea arteriala.

Au fost inclusi in studiu 19 barbati tineri, fara boli cardiovasculare sau de alta natura, cu greutate normala si rezistenta buna la efort fizic. Fiecare subiect a fost supus la 2 teste, in zile consecutive (cate 7 ore pe zi). In prima zi, dupa ce au primit hrana standardizata, au fost instruiti sa alerge in reprize de 6 minute, cu pauze de 30 de minute intre ele, cu o intensitate de 70% din maxim. In functie de fiecare, au facut intre 9 si 15 reprize, pentru a totaliza un consum de 1000 kcal. In a doua zi a testarii, subiectii au fost chemati in laborator, au primit hrana standardizata ca si in prima zi, dar nu au facut deloc efort. Le-a fost recoltat sange dupa 7 ore. Aceasta zi a fost considerata de control.

Interpretand rezultatele studiului, s-a putut demonstra stiintific faptul ca acumuland mai multe reprize de efort de-a lungul zilei, se obtine o reducere a concentratiei de trigliceride in ziua urmatoare. Mai mult decat atat, tensiunea arteriala sistolica si diastolica de repaus au fost mai mici in pauzele dintre reprizele de efort, decat la masuratorile din ziua de control.

Au fost propuse doua mecanisme care sa explice reducerea concentratiei postprandiale de trigliceride, dupa efort fizic. Unul se refera la stimularea activitatii lipoproteinlipazei musculare, principala enzima care induce eliminarea trigliceridelor din circulatia sanguina. Al doilea mecanism este reducerea secretiei hepatice de VLDL.

Obiectivul acestui studiu a fost sa incerce sa reproduca in laborator o situatie cu aplicabilitate practica - ceva ce se poate realiza in viata de zi cu zi, intr-un program de viata obisuit.

Poate va intrebati de ce consumul caloric a fost unul important - 1000 kcal, adica aproape de 5 ori mai mare decat in cazul unui efort obisnuit de 30 de minute pe zi, asa cum se recomanda clasic. S-a optat pentru acest volum de efort pentru ca in alte studii se observase ca de la acest nivel in sus (dar efectuat intr-o singura repriza) se obtine o modificare a lipemiei postprandiale. Cercetatorii nu au dorit ca alegand un nivel mai redus de efort sa influenteze rezultatele finale ale studiului. Pe de alta parte, v-ati putea intreba de ce au ales barbati tineri si sanatosi, in locul unor oameni cu probleme medicale. Dintr-un motiv foarte simplu: daca in cazul acestor indivizi se obtine un rezultat pozitiv, atunci se poate specula ca o persoana cu hipertrigliceriemie si/sau hipertensiune beneficiaza de efectele pozitive ale efortului in reprize scurte. Evident, pentru cineva cu o conditie fizica precara si procent de grasime important va fi foarte dificil sau chiar imposibil sa faca efort pentru un consum de 1000 kcal - in consecinta, nici modificarile trigliceridemiei si tensiunii arteriale nu vor fi spectaculoase.

Acest studiu este util in special celor cu putin timp la dispozitie, dar cu probleme medicale, pe care trebuie sa si le rezolve (si) prin cresterea nivelului de activitate fizica - toti acestia trebuie sa retina faptul ca nu este obligatoriu sa isi rezerve 30-60 minute pe zi pentru efort, ci pot sa cumuleze acest efort prin mai multe reprize scurte si intense.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 59335 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

COLITA DE FERMENTATIE COLITA DE FERMENTATIE
Colita este inflamatia intestinului gros. Boala este, de obicei, cronica, ...
SANATATE IN CIFRE SANATATE IN CIFRE
Odihna, alimentatie sanatoasa, sport, relaxare, voie buna...Acestea sunt secretele unei ...


VITAMINIZAREA PIELII VITAMINIZAREA PIELII
Toti stim ca administrarea unei doze zilnice de vitamine si ...
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
De obicei nu trebuie sa ne gandim prea mult la ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 7 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii