Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam LEZIUNILE SPORTIVE ACUTE - primele masuri practice
7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE COLESTEROL
Mancat frecvent = slabire mai rapida
CSID - Bucurati-va din plin de inghetata
FRIPTURA DE PORC LA TAVA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?
Exercitii pentru muschii abdominali 2
DESERT CU FRUCTE
PIEPT PUTERNIC, SPATE SOLID
MODELEAZA-TI COAPSELE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE

ALERGAREA PE NISIP SAU IARBA POATE CRESTE RISCUL DE ACCIDENTARE


Desi poate parea ciudat, specialistii in medicina sportiva au constatat ca exista un risc mai mare de accidentare - intinderi, luxatii, tendinite - la cei care alearga pe suprafete moi (dar usor denivelate si instabile), cum ar fi iarba sau nisipul, decat la cei care alearga pe astfalt sau beton, asa cum probabil v-ati fi asteptat. Problema principala este ca fiecare pas supune la presiuni si forte diferite talpile, gleznele, genunchii si soldurile alergatorilor, ceea ce presupune o permanenta ajustare la suprafata de sprijin si nu oricine are capacitatea de a se adapta cu usurinta la fiecare pas. Aceste suprafete isi schimba permanent panta, iar modificarea frecventa a presiunilor asupra membrelor inferioare poate conduce la aparitia tendinitelor, inflamatiilor articulare si chiar a fracturilor.

O prima masura ce trebuie luata, in cazul in care doriti sa alergati pe iarba sau nisip este alegerea unor pantofi de sport de cea mai buna calitate, care sa absoraba socurile in timpul alergarii, care sa fie schimbata periodic la 4-500 km de alergare

Nu trebuie sa evitati alergarea pe suprafete mai moi -acestea au o mare calitate: reduc impactul asupra membrelor inferioare, lucru care nu se intampla in cazul alergarii pe beton sau asfalt. Atunci cand alegeti sa alergati pe suprafete moi, naturale, expertii va sfatuiesc sa fiti foarte atenti la teren - pietre, denivelari, gauri, pante, si sa purtati incaltari adecvate.

Regula "10%"

Aceasta regula va ajuta sa va imbunatatiti performantele fara riscul unor accidentari si se aplica si in cazul alergarii pe teren mai moale sau denivelat. Indiferent daca sunteti incepatori sau maratonisti cu experienta, este esential sa progresati in ritm optim pentru a va atinge obiectivele si a evita accidentarile.

Cresterea prea rapida a intensitatii, timpului sau dificultatii tipului de activitate reprezinta una dintre cele mai frecvente motive ale accidentarilor in sport. Pentru a preveni aceste probleme, expertii in fitness recomanda atat incepatorilor, cat si celor cu experienta sa foloseasca regula 10%, care limiteaza cresterea saptamanala a acestor parametrii. Cu alte cuvinte, este recomandat sa nu mariti intensitatea, volumul (distanta, greutatea folosita) sau durata activitatii cu mai mult de 10% pe saptamana. De exemplu, daca obisnuiti sa alergati 40 km pe saptamana, prin aplicarea regulii 10%, este bine sa cresteti distanta pe care alergati cu doar 4 km pe saptamana. Pentru incepatori, chiar 10% poate insemna mult, de aceea lor li se recomanda o crestere cu 5% sau chiar mai putin pe saptamana. Regula 10% este o metoda simpla de a progresa la antrenamente, dar presupune sa va tineti de programul de antrenament, saptamana de saptamana. De asemenea, poate constitui un excelent mijloc de motivare.

Retineti ca indiferent daca folositi aceasta regula sau nu, atentia cu care va observati reactiile corpului reprezinta cea mai buna cale pentru a evita accidentarile. Daca ignorati durerile si alte simptome, riscati sa va agravati situatia. Daca simtiti ca activitatea pe care o faceti depaseste limita sigurantei - incetiniti ritmul, schimbati activitatea sau odihniti-va.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50123 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

COLITA DE FERMENTATIE COLITA DE FERMENTATIE
Colita este inflamatia intestinului gros. Boala este, de obicei, cronica, ...
SANATATE IN CIFRE SANATATE IN CIFRE
Odihna, alimentatie sanatoasa, sport, relaxare, voie buna...Acestea sunt secretele unei ...


VITAMINIZAREA PIELII VITAMINIZAREA PIELII
Toti stim ca administrarea unei doze zilnice de vitamine si ...
INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE INSOMNIA POATE FI TRATATA CHIAR DE TINE
De obicei nu trebuie sa ne gandim prea mult la ...


Alte articole despre Sanatate






Pagina 7 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii