Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam OSTEOPOROZA, PREVENITA SI TRATATA PRIN SPORT
CONCEPTUL DE ANTIAGING SAU TINERETE VESNICA
CE ASCUNDE CRESTEREA IN GREUTATE
AnaMaria Palade
MANANCI SANATOS, MANANCI INTELIGENT


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Presa pentru picioare
CAT DE SINCERI SUNTEM?
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
Efedrina
SCADEREA IN GREUTATE IMBUNATATESTE CALITATEA VIETII SEXUALE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Sanatate » IMPLICATIILE ALCOOLULUI IN AFECTIUNILE HEPATICE » ASPECTE PARACLINICE

ASPECTE PARACLINICE


Recunoasterea precoce

Aceasta depinde de gradul de suspiciune al medicului. Daca alcoolismul este suspectat, va trebui utilizat chestionarul CAGE . Se va nota cu 1 punct pentru fiecare raspuns pozitiv si cu 2 puncte pentru problemele foarte sugestive legate de alcool.

Chestionarul CAGE :

C Ati simtit nevoia sa va lasati de baut ?

A Afectare la sugestia ca exista o problema cu consumul de alcool

G Vinovatie in legatura cu excesul de alcool

E Consumator de alcool dimineata

Un pacient poate prezenta simptome nespecifice precum anorexia, greata matinala, diaree, durere usoara in hipocondrul drept si tendinta la febra. Pacientul se prezinta la medic pentru dezinsertie sociala, scaderea performantelor profesionale, accidente, comportament violent, tremuraturi sau depresie nervoasa. Diagnosticul poate fi pus cand la examenul de rutina (de exemplu examenul medical efectuat in vederea intocmirii unei asigurari sau investigatii pentru alta afectiune) se descopera hepatomegalie, cresterea transaminazelor serice sau a -glutamil transpeptidazei. Semnele fizice pot sa nu fie de ajutor, desi o hepatomegalie usoara, stelute vasculare proeminente si caracteristici specifice alcoolismului orienteaza diagnosticul.

Teste biochimice

Nivelul transaminazelor serice rareori depaseste 300 ui/dl. GOT(AST) care provine din afectarea alcoolica a mitocondrilor sau a muschiului neted este mai crescuta decat GPT(ALT) care este specifica ficatului. In boala hepatica alcoolica raportul GOT:GPT de obicei depaseste 2. Acest lucru este partial explicat de depletia de piridoxal 5-fosfat a alcoolicilor, forma biologica activa a vitaminei B6, care este necesara pentru activitatea ambelor enzime si este scazuta la alcoolici. -glutamil transpeptidaza serica (-GTP) este folosita in mod curent ca test screening pentru abuzul de alcool. Cresterea rezulta in principal din inducerea enzimelor, desi pot contribui si distrugerea hepatocelulara si colestaza. Unele medicamente si boli pot da rezultate fals pozitive ale testului.

Fosfataza alcalina serica poate fi marcat crescuta (mai mult de 4 ori), in special la acei cu colestaza severa si hepatita alcoolica.

Valorile IgA serice pot fi foarte crescute.

Nivelul alcoolului sangvin si urinar este utilizat in clinica pentru a descoperi acei indivizi care au alcoolemia crescuta, insa neaga imbibitia alcoolica.

Modificarile serice nespecifice in alcoolismul acut si cronic includ cresterea nivelului acidului uric, lactatului si trigliceridelor, si scaderea nivelului glucozei si magneziului.

Hipofosfatemia este legata de defectul tubular renal, independent de afectarea functiei hepatice.

Valorile scazute de tri-iodotironina serica (T3) reflecta reducerea conversiei hepatice a T4 la T3. Nivelele se coreleaza invers cu severitatea bolii hepatice alcoolice.

Colagenul tip 3 poate fi estimat prin prezenta in ser a peptidelor de procolagen tip 3. Masurarea colagenului seric tip 4 si lamininei estimeaza componentele membranelor bazale. Rezultatelor acestor 3 teste se coreleaza cu severitatea bolii, gradul hepatitei alcoolice si consumul de alcool.

Alte teste serice sunt mai mult markeri ai abuzului de alcool decat ai afectarii hepatice. Sunt incluse aici glutamat dehidrogenaza serica, izoenzima mitocondriala a aspartat transaminazei. Char metode biochimice sensibile nu reusesc sa indice afectarea hepatica data de alcool si in acest caz se impune efectuarea biopsiei. Modificari hematologice: macrocitoza cu valori mai mari de 95 fl este posibil sa se datoreze efectului direct al alcoolului pe maduva osoasa. Deficientele de folat si vitamina B12 contribuie la malnutritie. Combinatia de macrocitoza cu valori crescute si -GTP seric va identifica 90% dintre pacientii alcool-dependenti.

Biopsia hepatica: biopsia confirma boala hepatica, identifica abuzul de alcool drept cauza si este importanta pentru prognostic.Modificarile grasoase nu sunt atat de serioase ca scleroza perivenulara, care este precursorul cirozei. Ciroza instalata poate fi confirmata bioptic. Steato-hepatita nonalcoolica se datoreaza unor cauze variate. In contrast cu cea alcoolica, aici leziunile sunt mai ales periportale.

Hipertensiunea portala : splenomegalia nu este pronuntata. Hipertensiunea portala si sangerarea gastrointestinala sunt totusi frecvente in toate stadiile. Sangerarea provine nu numai de la varicele esofagiene, dar si de la ulcerul duodenal, gastrita si leziunile Mallory-Weiss ale portiunii inferioare a esofagului, ca urmare a varsaturilor repetate. Modificarile grasoase si colagenoza zonei 3 (scleroza perivenulara) conduc la hipertensiune portala presinusoidala. Colagenizarea spatiului lui Disse scade diametrul sinusoidal, creste rezistenta fluxului sangvin sinusoidal si mareste presiunea portala.

In hepatita alcoolica acuta severa sau in ciroza avansata, izotopii, ca tehnetiul sunt cu greu preluati de ficat, datorita sunturilor sangvine ce ocolesc celulele reticulo-endoteliale. Ultrasunetele nu pot detecta modificarile minime, grasimea sau fibroza. Totusi in multe boli hepatice alcoolice avansate ficatul este anormal difuz si modificarile se coreleaza cu cele observate pe biopsie. Computer tomograful este foarte util in demonstrarea ficatului gras, a suprafetei neregulate a ficatului, splenomegalia, circulatia portala colaterala, ascita si pancreatita. El poate demonstra pseudotumora alcoolica .



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 9773 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
Din oxidarea alcoolului rezulta acetaldehida si acetat si pare normal ...
DEGENERESCENTA GRASA A FICATULUI PRIN AGRESIUNEA ALCOOLICA
Fiziopatologie Steatoza hepatica, stadiul initial al afectarii hepatice de origine alcoolica ...


MECANISMUL AFECTARII HEPATICE
Rozatoarelor carora li s-a administrat alcool au dezvoltat numai un ...
MODIFICARILE MORFOLOGICE
Se clasifica in : ficatul gras, hepatita alcoolica si ciroza. Ficatul ...


Alte articole despre IMPLICATIILE ALCOOLULUI IN AFECTIUNILE HEPATICE







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii